איך להתמודד עם חוסר ודאות
- Sivan Ganzi
- Jun 25, 2018
- 3 min read

באפריל כתבתי פוסט על הסיבה שבגללה אנחנו פוחדים משינויים, בו כתבתי שאנחנו נעשה הכל כדי להימנע משינוי, כי שינוי אומר שאנחנו נמצאים במקום לא מוגן ומסוכן.
מעבר לכך שהפחד משינוי מונע מאיתנו להתקדם בחיים שלנו, ישנו פחד נוסף, מאוד קרוב אליו, שמטריד רבים מאיתנו עד היום: הפחד מהעתיד לבוא, או במילים אחרות: חוסר ודאות.
יש אנשים שלוקחים חוסר ודאות בגישה קלילה יחסית, ויש כאלה שכל סימן שאלה קטן מעל המשך הדרך יגרום להם לתקיעות, להסתגרות, להפרעה במהלך סדר היום התקין שלהם, לבעיות שינה ואפילו לחרדות. חברה שלי קיבלה לאחרונה ידיעה שהבוס שלה בעבודה מתחלף. היא ישר התחילה לבכות, ואמרה לי שלא רק שהיא מאוד אוהבת את הבוס הנוכחי, היא גם מאוד פוחדת ממה הבוס החדש יביא איתו. חוסר הוודאות ממש הטריד אותה והיא לא נרדמה בלילה.
מהצד אולי זה נשמע מגוחך, הוא בסך הכל הבוס שלה, אבל מדובר מבחינתה על מישהו שהיא איתו בתקשורת יומיומית, היא התרגלה לטוב ולרע שבו, והצליחה למצב את החיים התעסוקתיים שלה במקום די נוח. בוס חדש אומר שגעונות חדשים, שוב, לטוב ולרע, אבל כלום לא מבטיח שהדברים ישארו כמו שהם כרגע. יותר מזה, סביר שדברים ישתנו, ואין לה את הוודאות, את הקרקע היציבה, לדעת שהם ישתנו לטובתה.
שוב, זה עלול להישמע מגוחך, אבל הרבה כלות, למשל, נלחצות מיום חתונתן, מהפחד שדברים לא ילכו כמתוכנן. יש כל כך הרבה משתנים, והרבה אנשים שהמהלך התקין של האירוע תלוי בהם, ומן הסתם, בלתי אפשרי לפקח על כולם בו זמנית, מה שיכול להוביל להתקפי חרדה, סימני לחץ (חצ'קונים או הרפס), ולוויתור מוחלט על ההנאה מהאירוע, רק כדי להיות בשליטה כל הזמן.
ישנם אנשים שרוצים לפרק מערכות יחסים שעושות להם רע, אבל גם כאן, הפחד מהלא נודע משתק אותם, והם מעדיפים להישאר במערכת יחסים לא מאושרת כדי לא לערער את הקרקע מתחת לרגליהם.
אז מה בעצם אפשר לעשות כשאנחנו לחלוטין חסרי שליטה על המשך התנהלות הדברים בתחום מסוים, וזה גורם לנו לפחדים? איך נוכל להמשיך לתפקד בצורה תקינה ובריאה, ובשלוות נפש?
תחילה, כדאי לחשוב על מה שכן בשליטתנו. על הידע שיש לנו, על האנשים שמקיפים אותנו, על לוח הזמנים. אפשר ליצור רשימה של כל הדברים שאנחנו "יודעים שאנחנו יודעים" על ההתרחשות או האירוע הקרובים, או על היכולות שלנו והאנשים שיעזרו לנו במה שעומד לקרות.
אם אי אפשר לשלוט במה שיקרה, אפשר לשלוט בצורה בה נגיב למה שיקרה. נוכל ממש לחשוב (או אפילו לכתוב) תרחישים שונים שאפשרי שיקרו, ולתכנן איך נגיב בצורה הכי בוגרת, שקולה ואחראית לכל אחד מהתרחישים. אם חלק מהתרחישים האפשריים גורמים לכם להרגיש ממש רע, תוכלו לחפש פתרונות באינטרנט, אצל חברים, או אצל אנשי מקצוע, לגבי דרכי ההתמודדות שלהם עם מצבים דומים מהעבר.
לתכנן תכנית עם מקום לפגמים. כלומר, להכיל את האפשרות לכך שלא הכל ילך בדיוק כמתוכנן, ושזה בסדר. מן הסתם אני לא חושבת שכדאי להתפשר על העקרונות שלכם או על מה שחשוב לכם, אבל אם הבוס החדש מחליט לקיים את ישיבות הצוות השבועיות בימי שני במקום בימי ראשון, אולי זה משהו שאפשר להקל ראש לגביו. בחרו עם עצמכם- מה, אם ישתבש בתכנית, יהיה בסדר ותוכלו "להחליק" את זה, ומה בוודאות לא. כך תוכלו להקפיד טוב יותר על הדברים שחשוב לכם שיתנהלו בדיוק לפי התכניות.
זכרו- כמו שכתבתי בפוסט הזה, גמישות היא המפתח. במידה ויש אלמנטים בתכנית שניתן לגלות כלפיהם גמישות, עשו זאת. כמות הצורך שלכם בשליטה על הכל תלך ותפתח ככל שתתרגלו יותר את האפשרות לשחרר את האחיזה בכמה תחומים. שלושת האלמנטים שמרכיבים אדם מצליח, הם מהירות קבלת ההחלטות שלו, החשיבות שהוא מקנה לזמן שלו, וכמות חוסר הוודאות שהוא מסוגל להכיל. לכן, הדרך להצלחה עוברת בין היתר גם בלמידה של שחרור רשת הבטחון האלמותית שאנחנו פורשים תחתינו.
רוצים עזרה במיקוד המטרות שלכם? בשחרור השליטה וביחסים שלכם עם חוסר ודאות? דברו איתי בהקדם לקביעת פגישה (הטבה לנרשמים עד סוף יוני- פרטים ממש כאן )
Comments